Drumetii

Trasee turistice

Bucurandu-se de o deosebita popularitate ca artera de circulatie la intalnirea drumurilor care duc in toate spatiile romanesti, Predealul, prin particularitatile sale geografice, climatice si estetice, si-a creat un potential turistic, favorizand vechile trasee turistice, carora li se adauga altele.

Inaltimea de peste 1000m, care i-a adus renumele de cea mai inalta asezare urbana din tara, este un avantaj, caci mediul climatic este favorizat de muntii inconjuratori, de padurile de rasinoase si de ozonizarea deosebita a aerului.

Iata cateva trasee turistice, pe care le puteti explora la Predeal:

TRASEU 1

Predeal – Timisul de Sus

Predeal – Cabana Trei Brazi – Cabana Poiana Secuilor – Timisu De Sus

Tinta acestui traseu este Cabana Trei Brazi situata la 1128 m altitudine, in muntii Predealului, sub varful Morarului, la 1194 m altitudine, excursia presupunand cam 5 ore de mers lejer.

Traseul porneste din fata Hotelului Orizont, urmand indicatorul cu banda galbena. Se taie mai multe serpentine pentru a se ajunge la Cabana Vanatorul. Se urmeaza soseaua de la poalele Muntelui Fitifoiu, ajungandu-se pe varful muntelui, de unde drumul coboara spre Valea Rasnoavei. Apoi soseaua urca pana la cabana Trei Brazi. Inainte de a strabate saua larga dintre muntii Fitifoiu si Moraru, se patrunde in poteca ce duce spre Varful Fitifoiu si se continua pana in Valea Rasnoavei, in pasul Rasnov, aproape de drumul spre Diham.

Cabana Trei Brazi, strajuita spre nord-vest de Varful Morarului se afla intr-o pozitie deosebit de atragatoare. De aici se zaresc in departare statiunea Paraul Rece si serpentinele drumului care coboara la cabana Cheia si la Rasnov.

Traseul nostru coboara spre frumoasa cabana din Poiana Secuilor, situata la 1070 m altitudine. La stanga, spre vale, este poteca ce duce la Cheile Rasnovului, prin valea Tocilita. Traseul marcat cu banda galbena merge prin Culmea Carbunarea catre Varful Postavarul. Traseul nostru urmeaza o poteca larga, marcata cu triunghi galben, si taie frecvent curbele drumului, schimband mereu directia de mers (marcata, de altfel). Se coboara pe langa complexul hotelier din Timisul de Sus pana in soseaua nationala Brasov – Predeal, avand la dreapta Cabana Timis. Cei 4 km pana la Predeal se parcurg pe sosea sau prin padure, urmarind indicatia marcajului cu triunghi galben.

TRASEU 2

Cabana Cioplea – Fosta Cabana Piatra

Cabana Cioplea – Saua Pietricica – Poiana Stanei din Pietricica – Varful Piatra Mare – Fosta Cabana Piatra

Traseu agreabil in toate anotimpurile, ce poate fi parcurs in cca. 5 ore. Plecand de la Cabana Cioplea, pe drumul ce duce spre Cabana Susai, se parcurge un drum forestiar, apoi o poteca marcata cu cruce rosie, din care se desprinde spre stanga drumul spre Piatra Mare, pe la Tunel. Se urca pe versantul nordic al muchiei Susaiului, apoi se coboara spre nord intalnind un drum forestier la inaltimi de cca. 1150-1300 m ce desparte Valea Timisului Sec, la vest, de valea superioara a Azugii. Se ajunge pe saua Pietricica, de unde poteca marcata cu cu cruce albastra se abate spre dreapta in Valea Azugii. Traseul continua spre nord, spre Masivul Piatra Mare. Din luminisuri se observa in dreapta Valea Azugii.

Poteca trece prin cateva sei care formeaza Culmea Pietricica. Schimband directia spre nord-nord-vest, se ajunge la poiana in care se afla Stana Pietricica, de unde se zareste spinarea pietroasa a cozii Pietrii Mari cu numeroase turnuri de calcar. De la fosta cabana Piatra Mare, dupa intrarea in padure, incepe urcusul spre Coada Pietri mari. Se coteste spre dreapta (nord-est) pe la obarsia unei vai deschise catre Garcin, de unde se ajunge pe platoul ondulat al Pietrii Mari. Aici se intalneste poteca marcata cu banda albastra, ce duce la Timisul de Sus pe la cascada Tamina, iar aproape de varf marcajul banda rosie conduce la cota maxima a masivului, 1843 m altitudine.

Panorama este impresionanta, de aici putandu-se admira spre vest Postavarul, Piatra Craiului, Bucegii si Muntii Gsrbovei (Baiului), iar spre nord Depresiunea Brasovului intinsa pana sub inaltimile Muntilor Bodoc, Baraolt si Persani.

TRASEU 3

Predeal – Cabana Cristianul Mare

Predeal – Cabana Trei Brazi – Cabana poiana Secuilor – Spinarea Calului – Poiana Trei Fetite – Cabana Cristianul Mare

Un traseu de cca. 5 ore, cu satisfactii peisagistice deosebite, ce traverseaza mai intai culmile domoale ale Muntilor sau Clabucetelor Predealului, pentru a urca apoi abrupt, taind Muchea Cheii spre a ajunge la Cabana Cristianul Mare.

Vechiul traseu spre Cabana Trei Brazi pornea din gara Predeal, urca prin parc, apoi pe strazile Vulturului si Ceahlau pana la padure, de unde lua drumul spre Trei Brazi. Azi se foloseste alt traseu, pornind de la Hotelul Orizont pe soseaua asfaltata pana la Cabana Vanatorul, taind serpentinele pana la Cabana Trei Brazi. De aici spre nord-est, spre Cabana Poiana Secuilor accesul se face pe o poteca sau pe drumul care strabate poiana din preajma.

Aici este un punct de rascruce a mai multor trasee turistice: la est spre Cabana Timis, la vest spre Cheile Rasnovului, pe valea Tocilitei, iar spre nord-est duce traseul propus de noi. Se merge in lungul poienii, apoi cca 3 km prin padure, urcand culmea Muntelui Carbunarea, care desparte bazinul Timisului de cel al Vaii Cheii si a carui altitudine depaseste 1000 m. Se intersecteaza la un moment dat, intr-o sa, cu o poteca marcata cu triunghi rosu, care vine de la halta Timisu de Sus.

De aici traseul este mai dificil, greu iarna. Se merge spre nord, pe Spinarea Calului, un contrafort sudic al Masivului Postavarul, desprins din Muchea Cheii. In poiana de la cota 1211 se pot observa cu usurinta formele abrupte si calcaroase ale Postavarului si o ampla panorama deschisa spre sud. Din cauza grohotisurilor, urcusul este mai dificil. Paraul Valea Lunga se traverseaza oblic si dupa mai multe traversari se ajunge la muchia scurta a Cheii. Acum drumul este mai domol, pana la Poiana Trei Fetite, de unde se zaresc panoramic muntii Piatra Mare, Garbova si chiar Bucegii. O poteca nemarcata urca spre varful Postavarul.

Traseul nostru nu foloseste aceasta poteca ci treverseaza culmea, coborand catre Valea Seaca, pe stanga. Se deschide o priveliste spre lama stralucitoare a Pietrei Craiului si spre sesul Barsei. La bifurcatie se urmeaza potexca din stanga, ce duce spre Cabana Postavarul.

TRASEU 4

Cabana Cioplea – Cabana Susai

Cabana Cioplea – Poiana Polistoaca – Cabana Susai

Traseul porneste de la Cabana Cioplea de unde se intra pe un drum forestier in padure.

Inca de la primii copaci ne intampina un triplu marcaj: cruce rosie, cruce albastra, punct albastru. Coboram timp de 10 minute pana in Poiana Polistoaca. Aici cele trei semne turistice de despart: marcajul cruce rosie se regaseste pe arborii ce marginesc soseaua din dreapta care coboara pe valea paraului Polistoaca, ducand spre Predeal; un stalp metalic, cu o sageata de orientare, anunta: Piatra Mare prin Pietricica -3 -ore? dupa cca 50 m un alt stalp, cu semnul turistic crucea albastra, ne anunta: Susai -1 ora? Dar spre surprinderea turistilor, dupa alti 50 m, pe brazii ce marginesc cararea spre Cabana Susai apar iarasi doua semne turistice: cruce albastra si cruce rosie, vom urma aceste doua marcaje pana aproape de Cabana Susai. Din Poiana Polistoaca mai pleaca un drum spre zona Cabanei Susai, o sosea forestiera care, initial urmareste meandrele firavului parau Polisoaca, dar este complet lipsit de marcaje. Pentru drumetii care prefera o indulcire a urcusului celor aproape 200 m altitudine, o recomandam, desi drumul se prelungeste cu aproximativ o ora. Urcusul pe cararea de picior spre cabana are portiuni mai pieptise, dar pot fi invinse usor chiar si de cei mai putin pregatiti. La intretaierea drumului forestier cu cararea marcata, este indicat sa se urmareasca in continuare cararea, taind serpentinele drumului. La cca. 100 m de cabana, in plin urcus, un stalp metalic ne anunta ca marcajul cruce rosie coteste spre stanga, odata cu cararea ce se indreapta spre Varful Piatra Mare. De aici se va urmari traseul marcat cu cruce albastra.

Cabana Susai este situata in apropierea Varfului Susai, 1483 m altitudine, la marginea unei poiene largi, ce se rasfira pe coastele inverzite ale Susaiului. Aceste vai line si prietenoase sunt strabatute de cele doua parauri ce coboara spre Valea Azugii : Limbaselul Mic si Limbaselul Mare. Turistii sunt atrasi aici de distanta mica ce desparte cabana de Predeal si de usurinta urcusului.

La intoarcere se poate urma acelasi traseu sau se poate urma traseul ce duce la fosta Cabana Clabucet Plecare.

INDRUMARI

• Nu plecati singuri pe trasee.
• Anuntati intotdeauna inainte de plecarea pe un traseu.
• Purtati intotdeauna cu voi o trusa minima de prim ajutor.
• Nu plecati pe trasee mai dificile decat puteti face.
• Inainte de plecarea in traseu informati-va asupra conditiilor meteo si starea in care se afla traseul respectiv.
• Mergeti numai pe poteci marcate si amenajate corespunzator.
• Plecati la drum numai cu echipamentul adecvat.
• Nu aruncati gunoaie si nu rupeti plantele – unele ar putea fi protejate de lege.
• Nu faceti galagie, prin aceasta speriati animalele si deranjati pe ceilalti turisti.
• Nu consumati bauturi alcoolice sau substante stupefiante inainte sau in timpul drumetiilor montane.

Alte Activitati

Activitati corporate

Locatia noastra dispune de o sala pentru intalniri si prezentari coporate dotata cu flipchart, mese si scaune, video-proiector.

Cazare cu restaurant,  jacuzzi si sauna in  Predeal doar la...

      Pension No107

PREDEAL Vremea pe 7 zile
Directii catre Pension no107